Fastelavnsboller
27. februar 2019
af

Ingen fastelavn uden fedtede fastelavnsboller. Her får i opskriften på to gange laktosefrie fastelavnsboller.

 

Hyg med opskriften på klassiske fastelavnsboller med creme, eller opskriften på lækre fastelavnsboller med chokolade og nougat. Og ingen dømmer, hvis begge opskrifter laves.

 

Det skal du bruge til bolledejen:

  • 100 gr. laktosefri smør
  • 50 gr. gær
  • 2 dl lun laktosefri mælk
  • 2 æg
  • 500 gr. sigtet speltmel (kan erstattes med almindelig hvedemel)
  • 1 tsk salt
  • 2 spsk. lys rørsukker
  • Laktosefri mælk til pensling

 

Sådan gør du:

Rør gæren i lun mælk og bland æggene i. Tilsæt smeltet smør og rør rundt. Bland hvedemel, salt og rørsukker sammen, og tilsæt det til de våde ingredienser. Rør det hele godt sammen.

Dæk dejen med et fugtigt viskestykke, og lad den hæve i 50 min.

 

Det skal du bruge til kagecremen:

  • 20 gr. maizena majsstivelse
  • 4 dl laktosefri sødmælk (kan erstattes med almindelig mælk)
  • 4 pasteuriserede æggeblommer
  • 1 vaniljestang
  • 80 gr. rørsukker
  • 1 knivspids salt

 

Sådan gør du: 

Rør lidt efter lidt mælk og maizena sammen i en gryde. Split vaniljestangen, skrab kornene ud og tilføj dem, stangen og resten af ingredienserne i gryden. Varm forsigtig og under omrøring, cremen op ved mellem varme.

 

Når cremen bobler, skal det koge i ca. 1 min. ekstra. Derefter hældes det i en dyb tallerken eller skål, og madlavningsfolie foldes ud over. Stil det til afkøling i køleskabet.

 

Sådan samler du fastelavnsbollerne: 

Rul dejen ud i lidt mel med en kagerulle. Det skal danne en 40 x 40 cm. kvadrat. Skær derefter 10 x 10 cm. kvadrater ud, så du har 16 stk. Put derefter 1 spsk. kagecreme i midten af hver kvadrat.

 

Hvis du laver fastelavnsboller med chokoladeglasur, kan du nu tilføje en skive nougat oven på kagecremen. Nougatskiven skal ca. være 0,5 cm. bred.

 

Fold hjørnene på fastelavnsbollerne sammen i midten, og tryk godt sammen. Der må ikke være huller. Placer fastelavnsbollerne med samlingen nedad på bagepapiret på bagepladen og lad dem hæve overdækket i 30 min.

 

Pensl fastelavnsbollerne med mælk, og bag dem i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i 12-15 min. Lad dem køle af.

 

Det skal du bruge til otte fastelavnsboller med hvid glasur: 

  • 100 gr. flormelis
  • 1,5 tsk. kogende vand
  • 0,5 tsk. citronsaft
  • 1 tsk. vaniljesukker

 

Sådan gør du: 

Bland flormelis med vaniljesukker. Tilføj citronsaft og kogende vand, mens du rører rundt.

Kom glasuren i en frostpose. Skær et lille hul, så du nemt kan fordele den på de afkølede boller med kagecreme. Pynt med krymmel for det sidste finish.

 

Det skal du bruge til otte fastelavnsboller med chokoladeglasur: 

  • 40 gr. mørk chokolade
  • 100 gr.  flormelis
  • 1 spsk.  kakaopulver
  • 2 spsk. mælk

 

Sådan gør du: 

Kom alle ingredienser til glasuren i en gryde. Varm den op ved mellem varme og konstant omrøring.

 

Put glasuren i en frostpose. Skær et lille hul, så du nemt kan fordele den på de afkølede boller med kagecreme og nougat. Pynt evt. med krymmel.

Relaterede artikler
Se alle artikler